[ Pobierz całość w formacie PDF ]

przez nie czwartego miesiąca życia.
Każdy pies po spożyciu posiłku powinien mieć zapewnioną 1-2godzinną sjestę. Jest
ona niezbędna dla prawidłowego trawienia spożytego pokarmu.
Jeżeli posiadamy więcej niż jednego psa, każdy z nich powinien mieć swoją miskę i
jeść w pewnej odległości od pozostałych członków sfory. Jedzenie posiłków ze
wspólnej miski może stwarzać pewne problemy:
o jeden pies może zjadać zbyt dużo i nadmiernie przybierać na wadze
o słabsze i nieśmiałe psy są odpychane i zazwyczaj nie dojadają
o wspólna miska jest najczęściej powodem do awantur i walk między
członkami sfory
o trudno jest zauważyć, który pies nie je z powodu choroby gdyż inne
zjedzÄ… wszystko
o niektóre psy wymagają indywidualnego podejścia do ich karmienia i
karmę należy uzupełniać o pewne dodatki, dotyczy to również rekonwa-
lescentów i psów wymagających specjalnych diet.
Powyżej zapoznaliśmy się tylko z wybranymi zagadnieniami związanymi ze stroną
techniczną żywienia. Pozwoli to na prawidłowe i zgodne z fizjologią psa podawanie
karmy. Przy wystąpieniu innych spraw o pomoc możemy zwrócić się do lekarza we-
terynarii lub doświadczonego hodowcy i razem rozwiązać zaistniały problem.
EPILOG
Na kartach tej książki przedstawiłem pewien minimalny a niezbędny zasób wiadomo-
ści, który pozwoli nam na w miarę prawidłowe utrzymanie psa i pomoże tym, którzy
zechcą pogłębić swą wiedzę kynologiczną. Zapewne nie poruszyłem wielu proble-
mów a inne tylko zasygnalizowałem. Gdy takowe wystąpią każdorazowo powinniśmy
zwrócić się o pomoc do lekarza specjalisty, doświadczonego hodowcy lub działacza
Związku Kynologicznego. Nie zajmowałem się sprawami hodowli i szkolenia. Tym
zagadnieniom poświęcone są odrębne, doskonałe książki dostępne na rynku księ-
garskim i w bibliotekach. Skromność i charakter opracowania nie pozwalają na
przedstawienie ich w formie krótkich rozdziałów. Także ważnym zagadnieniem jest
zoopsychologia, której znajomość jest niezbędna, jeżeli chcemy prawidłowo wycho-
wać, wyszkolić i współżyć z naszym przyjacielem. Wiadomości z tej dziedziny można
znalezć w wielu różnych publikacjach i książkach a także u doświadczonych mene-
rów, hodowców i kynologów. Sprawy te hasłowo poruszyłem w rozdziale poświęco-
nym umysłowi i zmysłom psa, a także w rozdziale zajmującym się fazami rozwojo-
wymi szczeniąt i ich wychowaniem. Wiele problemów celowo powtarzam w różnych
rozdziałach hołdując zasadzie, "że powtórka jest matką nauk".
Jak już wspomniałem na wstępie, wyboru poruszonych zagadnień dokonali Państwo
sami, zgłaszając się z nimi do zajmujących się psami lekarzy weterynarii. Wcześniej-
sze posiadanie tego minimum wiedzy pozwoliłoby może w wielu przypadkach unik-
nąć przykrości, choroby a nawet śmierci naszego psa. Jak mawiał OTTO VON BI-
SMARCK "wszyscy uczyny się na błędach ale tylko idioci na swoich".
Obcowanie z psem jest pięknym i szlachetnym przeżyciem emocjonalnym, jednak w
sprawach utrzymania, wychowania i zdrowia kierujmy siÄ™ zawsze zdrowym rozsÄ…d-
kiem a przede wszystkim wiedzą. Liczę i na to, że książka ta spełni jeszcze jedną
rolę; wyjaśni wiele przesądów i nieporozumień, jakie czasami panują w środowisku
hodowców i zaktualizuje spojrzenie na pewne problemy związane z hodowlą, cho-
wem czy zdrowiem psów.
Wszystkich miłośników psów zachęcam do lektury innych, dostępnych na rynku pu-
blikacji, których spis znajduje się na końcu tej książki.
Zdając sobie sprawę z niedoskonałości przygotowanej publikacji proszę wszystkich
CZYTELNIKÓW o przesyÅ‚anie uwag na jej temat. Pozwoli to w przyszÅ‚oÅ›ci uniknąć
wielu błędów i unowocześnić zawarte w niej wiadomości.
Kończąc chciałbym wyrazić swą wdzięczność i złożyć gorące podziękowania Pani
Magdalenie Nowickiej za jej bardzo profesjonalne uwagi do tekstu książki, które pra-
wie w całości pozwoliłem sobie zamieścić w poszczególnych rozdziałach.
Tym wszystkim, których lektura książki znudzi, polecam przeczytanie pięknego wier-
sza LUDWIKA JERZEGO KERNA "CZTERY AAPY"
LUDWIK JERZY KERN - CZTERYAAPY
Już od dawna, od zarania,
Poprzez wszystkie wieki,
CiÄ…gnÄ… siÄ™ popiskiwania,
Skomlenia i szczeki.
Idą pełne animuszu,
Wspólną z nami drogą,
Cztery Å‚apy,
Para uszu,
Oczy,
Nos
I ogon.
Na tym świecie różnie bywa,
Zabawnie i dziwnie.
Raz jednostka jest szczęśliwa,
To znów wręcz przeciwnie.
W dżungli życia, w życia buszu,
Zawsze ci pomogÄ…,
Cztery Å‚apy,
Para uszu,
Oczy,
Nos
I ogon.
Mniej tragiczne jest rozstanie,
Snucie siÄ™ po kÄ…tach;
Nawet rozpacz, moim zdaniem,
Inaczej wyglÄ…da,
Jeśli na kanapie z pluszu
Leżeć z tobą mogą
Cztery Å‚apy,
Para uszu,
Oczy,
Nos
I ogon.
Trochę kaszy, trochę mięsa,
TrochÄ™ tuku w rurze-
I już możesz się poświęcać
Sztuce i kulturze.
Nie naruszy twych funduszów
Złodziej żaden, bo go-
Cztery Å‚apy,
Para uszu,
Oczy,
Nos
I ogon.
A w ogóle jakoś razniej,
Weselej co chwilÄ™.
Wezmy taki spacer. Właśnie.
Prawda ile milej
Iść w zadartym kapeluszu
I czuć za swą nogą
Cztery Å‚apy,
Para uszu,
Oczy,
Nos
I ogon.
Dla wszystkich, którzy zechcą pogłębić swą wiedzę o chowie, hodowli i utrzymaniu
psa zamieszczam wykaz podstawowej literatury dostępnej na rynku księgarskim, w
bibliotekach lub u doświadczonych hodowców i miłośników psów.
ALDERTON D. The dog TIGER Londyn 1990
BARTENSCHLAGER E. M. Zdrowe żywienie psów OFICYNA WYDAWNICZA MUL-
TICO Warszawa 1993
BAUER H. Z psem przez stulecia WIEDZA POWSZECHNA WARSZAWA 1968
BEER J. Choroby zakazne zwierzÄ…t domowych t 1 i 2 PWRiL Warszawa 1980
BLANC R.P. JAK POMÓC CHORYM ZWIERZTOM OSKAR Warszawa 1995
BOCZULSKA A. Pies dobrze wychowany EGROSS Warszawa 1994
BONATH K.H. Kleintierkrankheiten Band 2 Verlag EUGEN Stutgart 1981
BONGIANNI M, MORI G. Dog of the world CRESCENT Nowy Jork 1988
BOORER W. Psy przeglÄ…d ras WYDAWNICTWO NAUKOWO TECHNICZNE War-
szawa 1992
BOORER W. Mini Encyklopedia - PSY ATENA/PERFEKT Poznań 1994
BORZYMOWSCY E.J. Rottweiler EGROSS Warszawa 1990
BORZYMOWSKI J. Rottweiler mój przyjaciel MAKO Warszawa 1994
BRZEZICHA A. Mój pies i ja PWRiL Warszawa 1993
BRZEZICHA A.LISIECKI H. Amatorskie szkolenie psów PWRiL Warszawa 1989 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ftb-team.pev.pl
  •