[ Pobierz całość w formacie PDF ]
rozetrzeć, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem
35
polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gałązkami natki pietruszki. Sałatkę można podać w
jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.
172. Sałatka z awokado 2
Cebulka, ogórek zielony, awokado, oliwki i sos vinegret, trochę sałaty
Wymieszać i schłodzić
173. Sałatka z awokado 3
Schłodzony kawałek pieczonego kurczaka pokrojony w kostkę, do tego pokrojone ze dwa
awokado, zmieszane z majonezem i przyprawami. Można tym posmarować bagietkę i wcinać z
sałatka pomidorowa.
174. Sałatka z bakłażanów (grecka)
1 kg bakłażanów, 1 duża cytryna, 250 ml oliwy, 1 mała cebula, 1 pęczek siekanej zielonej
pietruszki, sol, pieprz.
Bakłażany ponakłuwać widelcem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić je
do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać 1,5 godz. Wyjac z piekarnika, obrac ze skory, ostudzić
i posiekac. Przełożyć do dużego naczynia, dodać posiekana cebule, sol, pieprz i zielona Pietruszke.
Dolewać małymi porcjami oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. wymieszać na równomierna masę.
Sałatkę podawać oziębioną, przybrana oliwkami, zielona pietruszka, pomidorami lub pasta
pomidorowa.
175. Sałatka z bakłażanów (żydowska)
4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka papryki, 4 lyzki octu
winnego, 2 lyzki oliwy z oliwek, 10 łodyżek natki pietruszki, sol, pieprz.
Odciąć końce, bakłażany pokroic w kostkę, włożyć do garnka z woda, posolić i
gotować na małym ogniu 10-15 min. Pozostawić pod przykryciem. Do naczynia wlać ocet i oliwę,
dodać pieprz, przyprawy, roztarty czosnek i posiekana Pietruszke, dobrze wymieszać i ubić
widelcem. Bakłażany odcedzić, położyć na półmisek, polać sosem. Podąć cieple.
176. Sałatka z bananów
40 dag bananów, 25 dag jabłek, 15 dag pomidorów, 10 dag majonezu,
30 ml wina białego, sól, pieprz, sok z cytryny
Banany obrać. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę razem z
bananami i pomidorami, wymieszać z majonezem i winem, doprawić.
177. Sałatka z białej fasoli i tuńczyka
200 g suchej fasoli "Jaś", 1 cebula, 1 puszka tuńczyka, 10 oliwek.
Sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku, sol, pieprz.
Fasole umyc, przebrać, moczyć w dużej ilości zimnej wody 12 godz. Gotować w tej samej
nieosolonej wodzie bez przykrycia 15 min. Odcedzić, zaląc gorącą woda, przykryć i gotować ok.
1,5 godz. W połowie gotowania lekko osolić. Tuńczyka po wyjęciu z puszki odsączyć na sicie,
rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Fasole odcedzić. Z oliwek wyjac pestki. Cebule obrac,
umyc, drobno posiekac, sparzyc wrzatkiem. Przygotować sos. Ząbek czosnku rozgnieść z solą i
pieprzem, dodać ocet, oliwę i majeranek. Dobrze wymieszać. Przełożyć do salaterki fasole, cebule i
tuńczyka. Zalać sosem i wstawić na 2godz. do lodówki. Przed podaniem przybrać oliwkami.
36
178. Sałatka z białej kapusty
Główka kapusty, 4 ogórki kiszone lub korniszony, 2 pomidory, 10 dag sera owczego: solanu
lub bryndzy, natka, 1/2 kubka śmietany kremówki, sól, pieprz.
sos:
6 łyżek oleju lub oliwy, łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
pół strączka ostrej papryczki, 2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybulka,
estragon), sól, pieprz.
Kapustę umyć, poszatkować. Wrzuć do osolonego wrzątku, gotować przez 5 -6 minut, osączyć.
Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser
pokruszyć. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie dosolić, dodać trochę białego
pieprzu, wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać drobno posiekaną
natką. Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, następnie ubijając trzepaczką do piany
dodać stopniowo oliwę i musztardę. Sos mieszać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się
połączą. Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Sos podać
osobno.
179. Sałatka z bobu
30 dag młodego bobu, 6 pieczarek (20 dag), 1 cytryna, 1/2 szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju,
2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki wytrawnego wina, 2 łyżki świeżej bazylii, 1 łyżka sosu
sojowego, pieprz, sól.
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć,
osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie
plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki. Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię.
Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i
pieprzem.
180. Sałatka z brokułów
Brokuły 1 wiązka, pomidory 2 szt., jajka 1 szt., szczypior, majonez 4 łyżki, czosnek 2 ząbki,
cytryna 0.5 szt., sól , pieprz, cukier szczypta
Ugotować krótko brokuły, ściąć kwiat do salaterki. Dodać: pomidory pokrojone w ósemki,
szczypior posiekany, utarte drobno jajko. Całość zalać sosem majonezowym (majonez, czosnek,
cytryna, sól, pieprz, cukier).
181. Sałatka z brokułów w sosie czosnkowym
brokuly, 2-3 ząbki czosnku, 2 śmietana gęsta ok. 18%, sol, łyżeczka octu (może być tez
majonez).
182. Sałatka z brzoskwini
brzoskwinie 4 połów, kukurydza 1 puszka, czosnek 1 ząbek, musztarda do smaku, majonez
Składniki pokroić i wymieszać.
183. Sałatka z buraków 1
90g buraków, 25g jabłek, 5g chrzanu, 5g oleju, 3g cukru, kwasek cytrynowy, sól
Buraki ugotować lub upiec w skórce, schłodzić, obrać, rozdrobnić w cienkie słupki. Chrzan i jabłka
obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z burakami i pozostałymi dodatkami.
37
184. Sałatka z buraków 2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]